Голям район в Пловдивско остана без поминък, след като през уикенда градушка унищожи почти 100% от земеделската продукция.

Последва напрежение, протест и настояване за обезщетения. Ракети срещу облака не са били изстреляни след забрана заради преминаване на съюзнически самолет, предава NOVA.

Два дни след стихията в Ръжево Конаре, продукцията вече се разваля, а напрежението и тревогите на хората не стихват.

„Според моята оценка щетите в моите ниви са на 100%. Имахме лъч надежда, че нещо ще остане, за да изпълним донякъде договорите с фабриките, за които съм поел ангажимент. Вече нямаме надежда, че ще наберем нещо качествено. Всичката ми продукция беше договорена, защото иначе няма как да я посеем”, сподели един от земевладелците.

В района се наблюдава покачване на цените на засегнатата земеделска продукция.  

„Това, което е нашата основна задача, е да направим всички проверки на база подадените заявления. След изготвяне на протоколите, в които ще са описани щетите, те ще бъдат изпратени максимално бързо в министерството, за да може колегите да имат базата данни, на която да направят последващите постъпления. Не мога да кажа как ще бъдат компенсирани пострадалите. Но както каза министър Бозуков, ще се използват всички механизми, за да се осигурят допълнителни средства за хората”, обясни Велина Панчева – директор на областна дирекция „Земеделие”.

Подробности гледайте във видеото.

По темата:

Унищожителна градушка в Пловдивско