Опустошителната градушка, която удари Казанлъшко миналата седмица, е убила десетки щъркели и зайци. Бурята взе и човешка жертва.

„Беше страшно. Ледените късове бяха с размери на ябълка. Пометоха всичко. Не мога да си обясня как може един облак, който се е заформил още в Драгоман, да мине през Ботевград, по ръба на Стара планина, да остане необработен и да падне в местността „Илиева могила“. Моята метеорологична станция го засече още в 16.30 ч. и започнах да звъня на различни места, но без резултат“, заяви в ефира на „Здравей, България“ по NOVA Кунчо Кутев, собственик на животновъдна ферма.

По думите му щетите за бизнеса му възлизат на 1,5 млн. лева.

Жителите на Шипка също смятат, че противоградната система не се е справила с ледения облак, който е бил с дължина от близо 2 км.

Четвърти ден след ледения ад в Шипка жителите на града продължават да изчисляват размера на щетите и да се борят с тях. Ято щъркели и много диви животни са станали жертва на падащите ледени буци. Убити са животни, отглеждани във ферма. Унищожена е земеделска продукция. Общо щетите в града са за милиони. Според жителите му градоносният облак е бил подценен и необработен.

„Това всичко е от безхаберието на държавата. Доста щъркели няма да могат да идат на юг тази година. Беше красота да ги гледаме как вървят успоредно с комбайна“, каза Кънчо Кутев.

Според него над 20 са убитите щъркели в полето.

„Това беше апокалипсис с невероятни форми и размери на градушката“. Кънчо Кутев е собственик на най-голямата животновъдна ферма в региона.

„Аз имам над 200 ранени животни“, каза той.

„Имаме убити в порядъка на 6-7 телета, след това видях няколко майки, които прикривайки телетата с телата си, също умряха. Кръв течеше от ноздрите, от очите, от устата им, гледката е брутална“, каза Кутев.

Според жителите на Шипка и земеделците, противоградната система не се е справила с ледения облак, който е бил с дължина от близо 2 км.

„При нас целият покрив беше натрошен, въпреки че скоро го правихме. Купили сме 600 цигли и те няма да стигнат. Синът ми помага“, каза Параскева.

Друг пострадал е Деян. Той разказа, че до момента са сменили около 250 керемиди, улуците също са за смяна. Домът на Славея също е ударен от градушката. Тя обясни, че са запретнали ръкави и всички работят, за да предотвратят щетите. „Трябва и помощ от държавата, това е голяма трагедия”, каза Славея.

Описите на щетите продължават.

Повече гледайте във видеото.