От 1982 г. насам ледената шапка на Гренландия се е затоплила с около 2,7 градуса по Целзий, което води до бързо топене на ледовете.

Наскоро бяха оповестени резултатите от американско проучване на ледената шапка на Гренландия през 2016 и 2017 г., съобщават световните медии. Учените се опитват да отговорят на въпроса защо намалява делът на отразената от снега светлина, което предизвиква промяна на цвета на острова, който вече не е така бял.

Проучванията са показали, че намаляването на отразената светлина от снега се дължи на климатично явление, при което се променя на въздушната циркулация и снежните бури намаляват. Явлението може да се задържи няколко седмици над Гренландия, което е от критично значение за натрупването на нов сняг.

 

Пресният сняг има изключително значение, за да се избегне топенето на ледниците, тъй като отразителната му способност е много висока. Когато няколко седмици няма пресен сняг, Гренландия потъмнява и по-слабо отразява слънчевите лъчи, което от друга страна способства за затоплянето ѝ.

Още по темата:

Топенето на ледовете в Гренландия е безпрецедентно

Някога Гренландия не е била покрита с лед