Най-много болни от грип се очаква да има през януари и началото на февруари. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в страната продължава да нараства постепенно. За миналата седмица общата заболяваемост е 118.3 души на 10 000 човека. Най-много са болните във възрастовите групи 0 – 4 г. и 5 – 14 г.

Характерни симптоми са внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 – 5 дни. 

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда.

Най-честите усложнения са остри вирусни бронхопневмонии, а най-уязвими са малките деца и възрастните хора с хронични заболявания.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска.