Очаква ни бурно време в сряда. Валежите, свързани със студения атмосферен фронт, вече започнаха в западните и северните райони на страната.

През деня в определени моменти валежите ще са интензивни, с гръмотевици и с риск от градушка. От обяд нататък от север на юг те ще намаляват и ще спират. Очакват се по-съществени количества дъжд в Централна Южна България.

От НИМХ са обявили оранжев код за областите Пловдив, Смолян и Кърджали с очаквания за по-силни гръмотевични бури с валежи до 50 литра на квадратен метър за 24 часа. Във всички останали райони на страната предупредителният код за потенциално опасно време е жълт.

Вятърът в сряда ще е прохладен и със силни пориви. С него ще нахлува студен въздух, а температурите ще се понижат. Дневните стойности ще се колебаят от 15-16 градуса на изток до 25-26 градуса в отделни райони на Южна България.

До полунощ облачността ще се разкъса и в четвъртък денят ще е слънчев с лека следобедна облачност, но без валежи. Температурите ще се повишат с до 1-2 градуса, но ще остане хладно с по-осезаем вятър в Източна България.

До края на седмицата времето ще се стопли и термометрите в събота отново ще гонят 30-31 градуса в Дунавската равнина. Условия за локални пролетни превалявания с гръмотевици ще има в неделя, най-вече в южната половина на страната.

Още за времето:

Частично бедствено положение след валежите в Белослав

Какви рискове крие планината през пролетта

Интересни факти за гръмотевичните бури