Гърция обеща да прекрати използването на пластмаси за еднократна употреба до юни 2020 г., след като започна нова кампания срещу замърсяването.

"39 тона пластмасови отпадъци се озовават в морето в Гърция всеки ден и много от тях се превръщат в храна за рибите", каза Костис Хацидакис, министър на околната среда, на пресконференция, пише DarikNews.bg.

"Борбата срещу замърсяването с пластмаса е приоритет на правителството.", добави той.

Бреговата ивица на Гърция достига 130 000 км, а пластмасите, които попадат в океаните, имат влияние върху дивата морска природа на страната по цялата хранителна верига.

По думите на министъра директивата на Европейската комисия за забрана на пластмасите за еднократна употреба до юли 2021 г. ще бъде бързо включена в законодателството на Гърция. Той се надява още до 2020 г. постепенно да се спрат пластмасите за еднократна употреба.

Хацидакис обяви планът си за сътрудничество с благотворителната фондация A. C. Laskaridis, частна екологична група. През 2018 г. тази фондация работеше на гръцкия остров Сикинос в Егейско море, за да забрани пластмасовите сламки, които през лятото се използват широко за пиене на фрапе.

По данни на A. C. Laskaridis южната ни съседка внася около 700 000 тона сурови пластмасови материали всяка година и изхвърля 40 000 тона пластмаса, от които 70% попадат на брега. През лятото процентът се качва до 76, от които само 8% се рециклират.