Властите на испанския остров Тенерифе евакуираха около 3000 души от домовете им миналата нощ, след като отново се разпали пожарът, предизвикан от високите температури и силните ветрове в гористия район, който вече бе опустошен от огнена стихия през август.

Службите за спешна помощ съобщиха днес в социалната платформа „Екс“, че като извънредна ситуация от висока степен са поискали помощ от армията във връзка с повторно разгорелия се от вчера пожар, предават световните медии.

 

 

Горският пожар през август бушува дни наред, като унищожи близо 15 000 хектара гори в рамките на националния парк, заобикалящ вулкана Тейде, който е най-високият връх в Испания. Тогава също бяха евакуирани хиляди местни жители, като повечето от тях се върнаха по домовете си след това.

Регионалният премиер на Канарските острови Фернандо Клавихо каза днес по време на бизнес среща в Мадрид, че пожарът през август е бил овладян, но никога не е бил напълно потушен и все още продължава в гористия район. Той добави, че усилията за потушаване на пожара през изминалата нощ са „преминали добре“.

 

 

Остров Тенерифе, разположен в Атлантическия океан край северозападното крайбрежие на Африка, е в готовност за високи температури, които днес се очаква да достигнат 39 градуса през целия ден.

 

Източник: БТА