Хладно време през уикенда, от понеделник ще вали сняг

Колко ще е висока снежната покривка през новата седмица

Снимка: pexels Снимка: pexels

В ранните часове в събота валежите ще са предимно в източните райони на страната. Заради ниските температури в западната половина на страната има предпоставки за снеговалеж по някои планински проходи и заледявания.

В хода на деня дъждът постепенно ще намалява и спира, а на запад дори слънцето ще се покаже. Денят обаче ще е студен с температури от 4 до 9 градуса, в крайния югозапад до към 10-11 градуса.

През нощта срещу неделя и в ранните часове на последния ден на седмицата ще е мъгливо с понижена видимост. Около и следобед слънцето ще се показва, а привечер са възможни превалявания в областите на северозапад и в Югоизтока. В топлата част на деня температурите, най-вече в източните райони, ще са с градус-два по-високи от съботните.

В понеделник от югозапад ще започне нова порция валежи, които бързо ще обхванат много райони, предимно на запад и на юг. С прекъсвания ще продължи да вали и във вторник. Вятърът ще се обърне от северозапад, с което температурите ще тръгнат надолу.

С падането на температурите дъждът ще преминава в сняг – първо в Западна България, след това в централните части на Дунавската равнина и в Североизтока. Според метеорологичните модели снежната покривка ще е между 5 и 15 сантиметра с условия за навявания. В планините на Запад снегът ще е повече.

Рано в сряда валежите бързо ще спират с тенденция облачността да се разкъса до ясно време. С приближаването на почивните дни сутрешните температури ще са ниски, но дневните ще се повишават.

А какво ще бъде времето до края на декември ще разберете ТУК.

Още за времето:

В Западна Канада отчетоха температура 22,5°C

Предстои последното слънчево затъмнение за годината

Астероид колкото Айфеловата кула ще се приближи до Земята