Когато ураганът Флорънс порази Северна Каролина миналата седмица, човечеството играеше доста голяма роля в разрушенията, причинени от стихията.

Човешката намеса прави природните бедствия неестествено вредни. Хората са отговорни както за причините, така и за ефектите от тях, а броят на начините, по които нашето собствено влияние влошава нещата, е шокиращ.

В глобален мащаб ние подкрепяме разрушителния потенциал на ураганите и други екстремни метеорологични явления, като предизвикваме климатичните промени. 

На местно ниво, все още не сме склонни да се справим с проблемите от това, което правим срещу природата, от строенето в опасни райони, без да обръщаме внимание на политиките и мерките за опазването на околната среда и климата, и от замърсяването на въздуха и водите.

От много време насам хората имат склонност да мислят за изменението на климата като абстрактен проблем, с който се занимава само технокрацията. Но той става все по-конкретен и изисква реакция от всички хора на Земята.

Човешкият принос за затоплянето на планетата чрез изгаряне на изкопаеми горива вече в някои случаи води именно до разрушителната сила на урагани като Флорънс и Харви през миналата година и ще има още по-големи последици във времето.

Очаква се промените в климата да предизвикват все по-интензивни и разрушителни урагани. Докато човечеството не промени нагласата си към природата, тя също няма да промени своето към хората.