Япония ще излее в морето 1 млн. тона вода от АЕЦ "Фукушима 1"

Източването ще продължи няколко десетилетия

Япония планира да излее в морето повече от 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1". Това решение вероятно ще разгневи съседни страни като Южна Корея, тъй като ще нанесе нов удар на рибарската индустрия, предава NOVA.

"Правителството на Южна Корея изразява огромно съжаление за решението на японския кабинет да изпусне в морето радиоактивна вода от ядрената електроцентрала "Фукушима". Ние ще предприемем всички необходими мерки на принципа, че сигурността на народът ни е на първо място", заяви Ко Юн-Чул, координатор на правителствената политика на Сеул.

 

 

Правителството на Япония уверява, че водата, която ще бъде източена 10 години след аварията, е изчистена от радиоактивни вещества. Тя ще бъде филтрирана отново, за да бъдат премахнати вредни изотопи, и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти.

Подготовката на операцията ще отнеме около две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи няколко десетилетия.

Прочетете също и:

10 години от земетресението, предизвикало аварията в АЕЦ "Фукушима-1"