Късно вечерта във вторник жителите на Видинско бяха стреснати от силен гръм и ярка светлина. Явлението е забелязано от много точки на страната. Екипи на полицията във Видинско са направили огледи, няма данни за пострадали хора и щети.

Проверява се сигнал за паднал, вероятно на територията на Румъния, метеор. Според румънските власти става въпрос за метеор, който се е взривил във въздуха.

Небесното тяло е видяно и от екипа на Института по астрономия към БАН. Физикът Пенчо Маркишки потвърди, че става въпрос за метеор.

„Тялото се появи и продължи пътя си в посока север-североизток. Като цвят беше жълтеникаво, като взрив – озари небето подобно на мощна мълния. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък – към Румъния. Тялото е метеор – много ярък, такива ги наричаме болиди ”, заяви в студиото на „Здравей, България“ по NOVA физикът Пенчо Маркишки.

Учените са започнали да проверяват към кой метеорен поток може да принадлежи.

В края на юли най-добре могат да се наблюдават 2 метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди.

„Със сигурност е взрив в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали отломки до земята не е голям. Сигурно и в Румъния ще има огледи, но най-вероятно няма да има щети”, обясни Маркишки.

По думите на физика всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива явления се случват често.

На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети.

В социалните медии стотици хора съобщават, че са видели ярка светлина в небето, както и че са чули силен тътен.

„За звук от жесток взрив алармираха видинчани. В момента там няма нито валежи, нито гръмотевици”, обявиха във вторник вечерта на сайта си от MeteoBalkans, които публикуваха видеа от явлението.

Проверката продължава. В 8:00 ч. в сряда директорът на Областната дирекция на МВР във Видин Петър Коцин ще направи изявление.

Повече гледайте във видеото.