Идеи за спасяването на Големия бариерен риф

Големият бариерен риф е уникална природна структура, вписана през 1981 г. в списъка на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Правителството на Австралия проучва проектите как да бъде защитен от климатичните промени Големият бариерен риф.

През 2016 г. и 2017 г. коралите от рифа избеляха вследствие на покачването на температурите на водата – според експертите 2300-километрова зона е понесла непоправими щети.

Австралийското правителство отпусна 2 милиона австралийски долара за финансиране на иновативни идеи, които ще дадат възможност рифът да бъде спасен.  Освен от глобалното затопляне, той е застрашен от индустриалната и селскостопанската дейност на хората, а също и от вид морска звезда, която се храни почти само с корали.

От 69 предложения са подбрани 6, които ще бъдат тествани дали са приложими на практика. Едно от предложенията е да бъдат инжектирани кристали от морска сол в облаците, коиrто ще увеличат отражателната им способност.

Въпреки че изглежда ексцентричо, предложението има потенциал според специалистите.

Друга идея е рифът да бъде покрит с много фин биоразградим слой, съдържащ отражателни частици, който ще намали силата на слънчевото греене. Направените тестове са показали, че светлината, достигаща до коралите, е с 30% по-слаба и избеляването е забавено.