Иглолистните дървета са вечнозелени растения, които обикновено се намират в умерения и по-студения климат. Те се втвърдяват през зимата, за да предотвратят замръзване и исъхване по време на екстремните студове.

Тези дървета могат безпроблемно да фотосинтезират през зимата, защото клетките в игличките им са защитени от собствен антифриз, който се пренася в соковете на дървото.

Точно тези сокове са отговорни за отличителната миризма на иглолистните дървета.

Иглолистните гори носят ползи за здравето. Ако усетите силно напрежение, умора или депресия, трябва да се разходите сред тях. Въздухът, който филтрират, е наситен с йони, носещи благоприятен ефект върху централната нервна система.

Няма как да не споменем полезното действие на иглолистните върху климата на нашата планета. Благодарение на целогодишната им фотосинтеза се абсорбира голямо количество въглерод, което предотвратява покачването на температурата.

Освен това тези гори са важни и за екологията. В по-високите части на планините, където се намират боровите гори, земята поглъща огромно количество валежи, като по този начин се предотвратява ерозията на почвата.

Дъждът, преминаващ през всички горски слоеве, се филтрира и се влива в подземни потоци, снабдявайки ни с питейна вода.