Зачестилите валежи и тази година са повод за по-сериозно наблюдение на водоемите. Областните и общински администрации правят огледи на всички язовири и проверяват проводимостта на речните корита.

Сред най-често потърпевшите от придошли води на река Лева са жителите на врачанското село Бели извор. Коритото на водоема е видимо обрасло от доста време насам.

Почистването е частично на територията на населеното място, а извън нея предстои, може би, до края на този месец”, уверява заместник-кметът на Община Враца Цветан Стойчков.

По-надолу по течението обаче има останки от мост, който през последните осем години е падал вече два пъти заради придошли води. А съоръжението е наистина необходимо на местните, защото води до около 600 декара обработваема земя, до която няма друг път. С местни усилия и багер наскоро опитали да почистят и така да отдалечат във времето по-сериозен проблем. Сега обаче останките на моста вече се забентват и това притеснява хората.

Затова към момента се почиства и коритото на река Скът, която сега изглежда малка и спокойна, но хората още помнят как бързо заля няколко населени места по пътя си при последното голямо наводнение през 2014 г. Тогава водите буквално потопиха половината град Мизия.

Иначе от общо 20 язовира на територията на Община Враца, за седем се грижат концесионери, 11 са прехвърлени на държавата, а за останалите два тече такава процедура. Засега обемите на всички са под 50%, язовирните стени и преливниците са почистени и затова властите не очакват да създадат проблем.

Повече гледайте във видеото.