Продължителни валежи обхванаха страната през тази седмица, а прогнозите са те да продължат до петък. В Западна България беше обявен жълт код за опасно време.

Още в началото на месеца Столичната община започва плановото почистване на коритата на реки, минаващи през града. В програмата са включени общо 278 речни участъка. Днес техника почиства коритото на река Какач, работи се и по Перловска и Владайска река.

„Открили сме 39 точки, които смятаме за критични. Това са всички водостоци по Софийския околовръстен път и Южната дъга, които вече са почистени веднъж“, обясни пред NOVA Величка Пъшева – началник отдел „Общински водни обекти“ към Столичната община.

В Старозагорско от края на април казанлъшкият язовир „Копринка“ е бил пълен около 47% от общия му обем. До 15-и май обемът му обаче нараства до почти 57%. В момента в язовира постъпва 12 м3/сек, а се източват малко над 3 м3/сек.

В Бургас експерти от ВиК системно следят нивата на повече от 200 водоема. Към днешна дата най-големите язовири – „Камчия“ и „Ясна поляна“ са с капацитет, достигащ 55% от целостта си и опасност за преливане няма. Въведена е система за ранно известяване.

„През 2015 година тя помогна да няма човешки жертви“, уточни Веселин Василев – началник служба УКОРС, Община Бургас.

Според експертите на НИМХ средно за последните 24 часа са паднали между 5 и 25 литра на квадратен метър, което за този период от годината е нормално. Няма и индикации за опасно високи нива на водата в страната.

„Няма притеснения от реализиране на значителни количества за кратко време, просто се натрупват“, обясни синоптикът Мартин Славчев.

„На повечето места праговете са за средни води, на места – за високи. Опасно е, ако премине прага за предупреждение“, добави хидрологът Георги Кошничаров.

Хидролозите уточняват, че дъждовната пролет може да компенсира сухата зима у нас тази година.