Заради големите количества валежи от последното денонощие има предупреждение за покачване на нивото на голяма част от реките у нас.

От НИМХ съобщиха за NOVANEWS, че най-голяма е опасността при реките Арда, Върбица, долното течение на Марица и екстремното течение на Тунджа.

Според Веселин Костов – главен експерт по сигурността в областна администрация – нивата на валежите са значително по-високи от очакваните – от 50 до 90 литра на кв.м. за 24 часа.

„Най-големите валежи са в Кирково. Нивата на реките са повдигнати, вълната ще бъде днес между 10 и 12 часа може би, заради оттичане от планините. Трябва да се има предвид, че нивата на реките и язовирите бяха ниски заради липсата на валежи“, обяснява той.

По думите му язовир Кърджали и Солен кладенец са с 70% от възможния обем.

„Нивото на река Крумовица край Крумовград е на нормално ниво и не се очаква сериозно повшаване. Върбица ще вдигне ниво, но няма да причини щети. Възможно е частично заливане на земи в района на Бенковски. Край Ардино реката беше почти пресушена, така че едва ли ще има преливане“, посочва Костов.

Повече вижте във видеото.