Туристите трябва да бъдат внимателни, когато посещават планините, тъй като е повишена опасността от лавини заради силния вятър, снеговалежите и необичайно високите температури.

Дежурният спасител от Планинската спасителна служба Ивайло Човиков съобщи, че опасността от лавини е във всички планини на характерните за това места и припомни, че силният вятър особено в планините е и фактор за измръзвания, пише DarikNews.bg.

"Наблюдава се пренос на снежни маси, той води и до намалена видимост. Нека хората, които поемат към планините, да се подготвят адекватно - с добра екипировка, адекватно облекло, да не забравят да заредят мобилните си телефони", обяснява Човиков.

По думите му има няколко регистрирани лавини в района на Рилските езера, където определени терени се използват за "фрий райд" каране на ски и сноуборд. Хубавото е, че по-голямата част от хората, които карат на подобни терени, са добре подготвени. Според Човиков докато има сняг в планините опасността от лавини остава, разбира се според метеорологичните условия.

"За щастие последното денонощие няма сигнали за пострадали туристи в планините. Доста сигнали се получават от ски курортите. Най-честите случаи са с травми на крайници, коляно, ръка, има и по-тежки случаи, но те са по-редки - травми на таз, на глава, порезни рани", разказва специалистът.