Много хора са чували за остров Ява, който се намира в Индонезия. Не всички обаче знаят за интересния природен феномен, който се крие на острова. Става въпрос за вулкан, който изригва със синя лава.

Името му е Иджен и той всъщност представлява обширен вулканичен комплекс с активен кратер, чиято дълбочина достига до 200 метра. Синият цвят на лавата се дължи на обилното наличие на сяра, което прави и целия район много токсичен.

Горещите серни газове (около 600 градуса по Целзий) се изпаряват и влизат в контакт с температурата на въздуха. Когато е изложена на място с има наличие на кислород и когато е задействана от лавата, сярата изгаря много лесно, а в резултат на това виждаме сини пламъци, когато Иджен изригва.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Всъщност единствено пламъците се характеризират с този цвят, не и самата лава.

По последни данни става ясно, че в района на острова се извършват и някои от най-опасните операции за добиване на сяра в света. Различни миньори достигат до околностите на Кава Иджен, за да извличат камъни, богати на сяра, които се формират, след като синият пламък от вулкана изчезне. След това хората пренасят целия товар и го продават на килограм.

 

 

Подобни дейности не са регулирани от закона и често се наблюдава как малки деца също са на „бойното поле“, за да помагат на семействата си да спечелят допълнителни пари. Тази дейност създава голям риск от влошаване на здравословното състояние.

Прочетете също и:

12-те най-величествени и респектиращи вулкана в света