Сушените плодове са много вкусни и изключително полезни за здравето. Осигуряват много енергия на организма заради високото съдържание на захари.

Те са натурален продукт, без оцветители и изкуствени добавки. Практически това са плодове, но без водата. 

Разбира се, част от витамините неизбежно се губят по време на сушенето. Въпреки това, фибрите и всички ценни минерали се запазват.

Важно е да правите разлика между истинските сушени плодове (сушени сини сливи, смокини, стафиди, кайсии, фурми) и тези с изкуствени подсладители (манго, ананас, кокос, пъпеш и др.)

Сушените плодове могат да се съхраняват за много дълго време, при това при стайна температура. Те не губят качествата си в продължение на повече от година. 

Важното е да не се държат в найлонови пликчета, а по-скоро в платнени или хартиени торбичка. Това ще ги предпази от изгниване.