На 6 януари православната църква отбелязва Йордановден, известен и като Богоявление. Това е един от най-големите християнски празници в българския календар.

Според поверието на този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Вярва се, че тогава, небето се отваря и Господ изпълнява желания.

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици.

Обичайно на 6 януари се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем, където хвърлят кръста, а мъжът, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

На Богоявление се правят и различни гадания. По бръшляна се гадае за здраве и дълъг живот. Освен това, за неомъжените в югозападните части на страната се гадае по пръстени коя мома за кого ще се омъжи.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Традиционно на този ден се провежда зрелищно мъжко хоро в ледените води на река Тунджа.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Богомил, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Боряна, Боголюб, Боголюба, Бетина и техни производни.

Екипът на Sinoptik.bg желае здраве и късмет на всички именици!