Усложнена зимна обстановка в цялата страна. Високи преспи, обилен снеговалеж и силен вятър парализираха десетки населени места в България. В някои райони обявиха бедствено положение, има и училища, които няма да отворят врати в понеделник.

Враца

Високи преспи и силен вятър във Врачанско. Най-много сняг е натрупал в областния град – около 30-40 см. Десетки населени места са без електричество, но няма бедстващи хора, потвърди за NOVA областният управител Надя Донкинска.

Снеговалежите спряха около обяд, но силният вятър продължи да създава усложнения. Препоръчва се хората да се въздържат от пътувания.

Велико Търново

Във Велико Търново беше свикан кризисен щаб заради обилните снеговалежи. Към момента не се налага обявяване на бедствено положение в някои от общините, обясни пред NOVA областният управител Ивайло Здравков.

Наложила се е намесата на военни, които са подпомогнали кризисния щаб по изваждането на няколко затънали автомобила на пътя в посока Варна, около село Железарци.

Продължава активната работа по Прохода на Републиката. Проблем създават тежкотоварните автомобили, които се придвижват с неподходящи за зимни условия гуми, поясни областният управител на Велико Търново.

Здравков обяви, че по последна информация на територията на община Велико Търново 18 населени места са без ток. „Няма място, където да не се работи. Не смятаме, че ще се стигне до 24-часова липса на електричество”, увери Здравков.

Шумен

В девет общини в Шуменско е в сила бедствено положение заради лошото време. Понеделник е обявен за неучебен ден за всички училища в областта. Нарушаване на електроснабдяването има във всичките общини поради аварии в електропреносната мрежа. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването.

Движението по пътищата е затруднено заради много паднали дървета и клони. Затворени за движение са пътищата Шумен – Силистра, Шумен – Разград. Въведено е временно ограничение на движението по „Ришкия проход” за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по АМ „Хемус” в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички МПС.

Добрич

Над 60% от населените места в Добричко са без ток и вода. В областта обстановката е изключително усложнена. Всички републикански пътища на територията са затворени за движение на камиони. Единствено за леки автомобили е отворен пътят от Варна до Дуранкулак.

На околовръстното на Добрич са разположени контролни пунктове, които не допускат автомобилите да напускат града. Няма информация за бедстващи хора. Получен е сигнал за линейка, която е била извадена от преспите с помощта на пожарна кола.

Силистра

В община Силистра бе обявено бедствено положение, след заседание на Общинския кризисен щаб, председателствано от кмета Александър Сабанов.

И там в понеделник училищата няма да отворят врати, детските градини и ясли ще работят нормално.

Стотици населени места са без ток и вода. Според информация на метеоролози в рамките на 24 часа над Силистра валежи от дъжд и сняг са били между 40 до 60 литра на квадратен метър. В неделя сутрин снежната покривка на места достигаше до 40 см.

Разград

Бедствено положение е обявено и в област Разград със заповед на областния управител Владимир Димитров поради продължителния интензивен снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания, както и заради затворената републиканска и общинска мрежа в цялата област. Срокът за действието му е три дни.

Над 100 са населените места в областта без електроснабдяване. Има и много паднали дървета по републиканската и общинска пътна мрежа, както и по улиците в населените места в региона. Създадена е организация за отстраняването и премахването на дърветата съвместно с общинските администрации и екипите на пожарната.

След отваряне на пътната мрежа ще започне и работата на екипите на електроразпределителното дружество за възстановяване на авариите по електропреносната мрежа.

 

Източник: NOVA, БТА