Истории от първото плаване на българския кораб до Антарктида

Разказва Благой Цицелков в „Темата на NOVA”

Плаване като никое друго и мисия като никоя досега. Българският военен научно-изследователски кораб, който за първи път плава към Антарктида, вече наближава бреговете на Аржентина.

В „Темата на NOVA” в събота вечер специалният пратеник Благой Цицелков ще разкаже за най-интересните моменти от първото плаване.

Един от членовете на екипажа, с които ни среща, е курсантът Елица Цонева. Тя споделя за това колко важни са задачите ѝ на кораба и какво би могло да се случи при евентуална авария в някоя от системите.

Димитър Василев пък е опитен моряк, който е бил в почти всички морета и океани, които познаваме. Слиза от корабите, за да създаде семейството и става преподавател. Този път е на кораба, за да предава опит.

От екипажа заявяват, че това да си толкова далеч от всичко познато за дълго време, донякъде е плашещо. Най-добрият лек за това е многото работа. А на кораба тя не липсва – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Как корабът ще премине през опасните ледени води на пролива Дрейк и какви революционни открития ще направят българските учени на Антарктида? Откъс от „Темата на NOVA” вижте във видеото, а целия филм на Благой Цицелков гледайте в събота вечер, след Централната емисия на Новините на NOVA.

Още по темата:

Полярният ни кораб пресече Екватора

Как ще посрещнат Нова година на кораба ни за Антарктида

Първият български научноизследователски военен кораб потегли към Антарктида