Великден е един от най-големите и светли християнски празници. Но освен религиозното си значение, този специален ден отбелязва и възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Великден е топло слънце, ухание на цъфнали дръвчета и ароматни козунаци, пъстри яйца, детски смях, вкусна трапеза и вълшебни семейни моменти.

Има много прекрасни традиции, свързани с празника, които всяко семейство обича и спазва. Някои от тях са ни познати, други не толкова, а трети дори не идват от България, но това не означава, че не можем да ги спазваме и цялото семейство да се забавлява с тях.

Представяме ви една от тях – лов на шоколадови яйца. По-вкусно и по-забавно е дори от това, което си представяте!

Традицията за лов на великденски яйца и подаряването на шоколадови такива на децата започва през 17 век в Германия. Емигранти пренасят традицията в САЩ  през 18 век, където е изключително популярна и до днес. Децата там търсят шоколадови яйца, които родителите им крият из домовете или на двора и пълнят кошничките си с лакомствата.

Традицията е любима и на италианците. Децата в Италия търсят шоколадовите яйца в паркове и градини, а на празника присъства и човек, облечен като Великденския заек. Той дава специална награда на семейството, което открие най-много яйца.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Традицията за лов на великденски яйца се е превърнала в неразделна част от великденските празници в световен мащаб. Независимо дали става въпрос за обикновено търсене на яйца в задния двор или мащабно обществено събитие, то е забавен и различен начин хората да отпразнуват празника със семейството и приятелите си.

А защо точно шоколадови яйца?

В много култури търсенето на великденски яйца олицетворява новия живот и надеждата. Яйцата са познати като символ на плодородие и нов живот, което ги прави идеални за празник, който чества прераждането и новото начало.

За християните великденското яйце представлява възкресението на Исус Христос и обещанието за вечен живот. В други култури, Великден е празник, който отбелязва настъпването на пролетта и обновяването на живота в природата.

Традицията за лов на великденски яйца носи радост и веселие за цялото семейство и може да се превърне в забавно състезание и мил спомен.

Ако искате да отпразнувате Великден така, има много начини да го. Използвайте сварени и боядисани яйца или пък шоколадови (както повелява традицията) и ги скрийте на различни места вашия дом или двор. Можете да направите лова на яйца със състезателен характер като измислите награди за децата, които намерят най-много яйца.

Най-важното е да се забавлявате и да прекарате радостни мигове със семейството си!

 

Източник: Edna.bg