Юли е бил най-горещият месец, регистриран някога

Температурите през всички месеци от началото на годината надминават рекордите от предишни години

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Отминалият месец юли е най-горещият, откакто се водят регистри за климата, съобщават от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".  

Предишният най-горещ месец е бил през 2016 г. Отчетените сега температури са с 0,04 градуса по Целзий по-високи от 2016 г., но тогава влиянието на "Ел Ниньо" е било много силно изразено  

Лятото на 2019 г. ще се запомни с топлинните вълни в голяма част от планетата, придружени с огромни по мащабите си пожари и ускорено топене на ледниците  

За учените климатичните промени стават много по-бързо, отколкото са очаквали.   

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Най-голямата част от парниковите газове, които са причина за глобалното затопляне, се отделят в атмосферата при изгарянето на изкопаеми горива – нефт, природен газ, въглища.  

Според Парижкото споразумение за климата средната годишна температура не бива да се увеличи с повече от 2 градуса до края на века.  

От службата съобщават, че средните юлски температури са били много по-високи от обичайните в Аляска, Гренландия и Антарктида.

Температурата през току-що отминалия юли е с 1,2 градуса по-висока в сравнение с периода преди индустриалната революция.

Световната метеорологична организация също обяви, че въглеродният диоксид , отделен през юли, е 75, 5 млн тона, което е два пъти повече в сравнение с юли 2018 г.

В един от последните доклади на Междуправителствената експертна група по климатични промени към ООН се посочва, че ни остава само едно десетилетие.

  Прочетете и:

Опустошителните урагани и суши ще зачестят заради глобалното затопляне

Гълфстрийм забавя скоростта си, заплахата е голяма