Първите дни на второто десетдневие на юли ще се характеризират със значителни количества дъжд и гръмотевична активност. Температурите ще се понижат с от 5 до 10 градуса под нормите за периода. От средата до края на десетдневието ще се радваме на повече слънчеви дни, с изключение на следобедните часове, когато ще превалява над изолирани места. Максималните температури ще тръгна нагоре и ще надвишат нормите за периода.

По време на третото десетдневие времето ще е предимно слънчево, с изгледи за краткотрайни следобедни валежи и гръмотевици на отделни места главно в началото и в края на периода.

Най-високите температури през месеца се прогнозира да достигнат стойности между 34 и 39 градуса, а най-ниските – от 13 до 18 градуса.

На 1 юли, по време на така наречения „Джулай морнинг“ слънцето изгря в 5:52 часа и залезе в 21:08 часа (продължителност на деня – 15 часа и 16 минути). В последния ден от месеца изгревът ще е в 06:17, а залезът – в 20:49 часа.

През този месец първа четвърт на Луната ще бъде на 7 юли, а пълнолунието ще е 14 юли. Последна четвърт ще видим на 21-ия ден от месеца, а новолунието ще бъде на 28 юли.

Ще имаме възможност да се насладим и на падащи звезди в нощното небе, тъй като метеорният поток Южни делта-аквариди обикновено активен между 12 юли и 23 август. Пикът му ще е на 30 срещу 31 юли, когато ще могат да се наблюдават около 25 метеора на час.

Прочетете също и:

Кой и как дава имената на месеците

Колко почивни дни ще има през 2022 г.