Астрономи успяха за първи път да изчислят точно масата на Млечния път с помощта на нови набори от данни, които включват теглото на тъмната материя.

Екипът от специалисти съставлявал експерти от НАСА и наблюдателния съд на Европейската космическа агенция „Гая", които са успели да определя, че галактиката е около 1,5 трилиона слънчеви маси.

Предишни проучвания показват, че масата на Млечния път е между 500 милиарда и 3 трилиона пъти масата на Слънцето.

Тази несигурност се появява заради различните методи, които са използвани, за да се премери тъмната материя и се смята, че съставлява близо 90% от материята във Вселената.

"Ние просто не можем да открием тъмната материя директно", съобщава Лора Уоткинс от базираната в Германия Европейска южна обсерватория. "Това е, което води до настоящата несигурност в масата на Млечния път, е, че не можете да измервате точно това, което не можете да видите."

Астрономите са измерили скоростта на кълбовидните купове - плътни групи от звезди, които обикалят около галактиката на огромни разстояния, именно за да могат да преодолеят несигурностите.

"Колкото по-масивна е галактиката, толкова по-бързо нейните кълбовидни купове се движат под действието на нейната гравитация", коментира Н. Уин Еванс от Института по астрономия към университета в Кеймбридж.

Специалистите са използвали данните, събрани от сондата „Гая“ и телескопа „Хъбъл“ на НАСА, за да успеят измерят страничното движение на куповете. Това им позволява да изчислят общата им скорост, от което и тяхната маса.