Изгубената гора – ключ за разбиране на климатичните промени

Документален филм на National Geographic проследява уникална експедиция

Международен екип от учени и изследователи поема на изключителна мисия в Мозамбик до гора, в която не е стъпвал човешки крак.

Екипът, включващ водещи специалисти по климатични промени, има за цел да събере данни, които да допринесат за изясняването на ефекта от глобалното затопляне върху планетата.

За да стигнат до гората в планината Лико, изследователите трябва да изкачат отвесна 100-метрова скала.

Снимка: National Geographic Снимка: National Geographic

Лико прилича на вулкан – има кратер, ръб и дъждовна гора. Екипът се състои от специалисти от различни националности, включително двама професионални катерачи.

В дъждовните гори живеят 70% от сухоземните видове в света. В тези гори може да има най-различни лекарства и нови антибиотици, с които човешката раса може да направи живота си по-стойностен, богат и здравословен.

„Позорно е, че сме изгубили толкова“, споделя Джулиън Бейлис, ръководител на експедицията. „Отвратен съм и почти засрамен, че ние, хората, не можем да се осъзнаем и да видим вълшебството, качеството и ценността на тези местообитания.“

Снимка: National Geographic Снимка: National Geographic

Според настоящите научни прогнози планетата може да се загрее с цели 4 градуса до 2100 г. Ако това се случи, до 40% от биоразнообразието ще бъде унищожено.

Събраните уникални данни за климатичните промени ще помогнат в неспирната битка за опазване на планетата.

Вижте краткия филм на National Geographic, посветен на експедицията