Днес над страната от рано ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има кратки превалявания и гръмотевични бури. Има предупреждение за градушки.

Вятърът ще бъде до умерен от северозапад в западната половина на страната и от североизток в източната. Температурите ще се понижат, като в западните райони максималните ще са между 19 и 23 градуса, а в източните ще са 24-28 градуса.

Обявен е жълт код за опасно време в 10 области на Централна България. Предупреждението е за интензивни валежи, гръмотевични бури и опасност от градушки.

В областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град се очаква количествата на валежите да бъдат около 20-35 л/кв.м, но на отделни места могат да стигнат и до 60 л/кв.м.

Над планините ще има купесто-дъждовна облачност. Очакват се валежи, придружени от гръмотевична дейност. Вятърът ще е силен от югозапад. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 15 градуса, а на 2000 метра ще бъдат около 9 градуса. 

Над Черноморието ще бъде слънчево, но в следобедните часове облачността временно ще се увеличи. В някои райони най-вече около северното крайбрежие ще има превалявания и гръмотевици. Вятърът ще бъде до умерен от североизток. Максималните температури ще бъдат между 24 и 27 градуса, температурата на морската вода е около 20 градуса, а вълнението на морето е 1-2 бала.

Прочетете също и:

Времето през юни ще донесе изненади

Очаква ни дъждовно лято