Реки от лава и облаци от горещ газ избълва най-високият вулкан в Индонезия. Семеру се намира на един от най-гъсто населените острови в страната, предават световните медии.

По информация на говорителя на Националната агенция за управление на бедствията на Индонезия Абдул Мухари, който се позова на информация от Агенцията по вулканология и борба с геоложките опасности към министерството на енергетиката и минералните ресурси, мусонни дъждове са подкопали и в крайна сметка срутили купол от лава на върха на високия 3676 метра връх Семеру, което е предизвикало изригването.

 

 

Падащата пепел е покрила няколко села, но към момента не се съобщава за жертви и пострадали. Местните жители бяха призовани да стоят на най-малко 5 км от кратера и да не се приближават до бреговете на река Бесук Кобокан, която се намира на около 13 км от вулкана.

Стотици хора са били евакуирани във временни убежища или са се изселили към други безопасни райони, съобщава Джоко Самбанг, който ръководи агенцията за управление на бедствия в Лумаджанг, провинция Източна Ява.

 

 

Последното голямо изригване на Семеру беше през декември 2021 г., когато вулканът причини смъртта на 51 души в села, които бяха погребани от пластове кал. Стотици други хора получиха сериозни изгаряния, а изригването наложи евакуацията на над 10 000 души.

През последните 200 години вулканът е изригвал многократно, но въпреки това десетки хиляди хора продължават да живеят по плодородните му склонове.

Прочетете и:

Изригването на вулкан в Индонезия предизвика паника

Още загинали и изчезнали след изригването на Семеру

Опасност от цунами след силен трус в Индонезия

 

Източник: БТА