Световните медии предават, че мощното вулканично изригване на остров Тонга е най-голямата експлозия, регистрирана някога в атмосферата от съвременната апаратура.

Информацията е публикувана в научни статии в списание Science, чиито автори са прегледали всички налични данни.

Оказва се, че силата на изригването е била по-значителна от което и да е друго вулканично събитие от 20-и век или от тестване на атомна бомба, проведено след Втората световна война

 

 

Според изследователите единствено събитие от най-новата история на света, което може да съперничи на предизвиканите от вулкана в Тонга атмосферни смущения, е изригването на индонезийския Кракатау от 1883 г. – тогава над 50 000 души са изгубили живота си.

Вулканът Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай е подводен и се намира на 65 километра северно от столицата на Тонга – Нукуалофа. На 15 януари мощното му изригване предизвика огромно цунами, както и смъртта на няколко души.

Според д-р Робин Матоза от Калифорнийския университет в Санта Барбар, който е и водещият автор на една от публикациите, съвременните геофизични системи за наблюдение са на изключително високо ниво и по тази причина са успели да запишат безпрецедентни данни.

 

 

В момента учените разполагат с огромен набор не само наземни, но и космически инструменти, сред които сеизмографи, хидрофони, сензори за измерване на атмосферното налягане, както и спътници, които наблюдават планетата ни в целия светлинен спектър.

Припомнете си какво се случи на остров Тонга:

След бедствието: В Тонга няма питейна вода

Мъж от Тонга плувал 27 часа след цунамито

Ето какво знаят учените за изригването на вулкана Тонга