Вулканът Кумбре Виеха утихна след над 3-месечно изригване, съобщават световните медии. По-рано през коледния ден бе официално обявено, че изригването на испанския канарски остров Палма, което доведе до сериозни щети, е приключило.

По време на пресконференция Хулио Перес, директор на аварийния план за действия при събития, свързани с вулканична дейност, гордо заяви „Изригването свърши!“. По думите му вече няма лава яма значителни изхвърляния на газ, както и сеизмични трусове.

 

 

Изригването, което започна на 19 септември, продължи 85 дни и 18 часа.

Учените изчакаха 10 последователни дни, за да могат да потвърдят, че случаят официално е приключил. В изминалите месеци те неведнъж подхранваха надеждите си за това, но изригването не спираше да се подновява.

Потоците лава от Кумбре Виеха са втвърдени и почернели, пепел се стели над целия остров Ла Палма. Специалистите са единодушни, че ще бъдат нужни години, дори десетилетие, за да се разчисти, изравни и възстанови обезобразеният терен.

 

 

Те предупреждават, че още известно време зоната ще бъде опасна, тъй като вредни емисии продължават да се отделят от все още неизстиналата лава. Рискът от свличания на почвата също е налице.

За мнозина радостната новина е истинско коледно чудо. Можете да си припомните моменти от изригването на вулкана ТУК.