Около 200 подземни труса и слаба сеизмична активност са регистрирани напоследък от Геоложкия институт на САЩ на територията на националния парк "Йелоустоун".

Там се намира един от най-добре наблюдаваните вулкани, чието мощно изригване преди около 630 000 г. образува огромен кратер с дълбочина около 40 мили. Според учените цялата територия на националния парк представлява супервулкан.

Супервулканите възникват, когато магмата се издига от мантията на Земята, но не изригва веднага. Когато такъв вулканът изригне, може да предизвика световен катаклизъм, тъй като в атмосферата попадат милиони тонове пепел и отровни газове. Валят киселинни дъждове и силата на слънчевото греене силно намалява заради пепелта, която закрива Слънцето.

Най-мощното вулканично изригване в света е било през 1883 г., когато вулканичният остров Кракатау в Индийския океан е пометен от гигантска експлозия – около 19 km3 скали, раздробени на прах, са изхвърлени във въздуха, като закрили Слънцето. В резултат температурите в целия свят спаднали с 1,2 градуса по Целзий. Вулканичният прах се носел в атмосферата почти цяла година. Надигнали се огромни вълни цунами, които причинили смъртта на 37 000 души.

През 1959 г. Йелоустоунската калдера се сляга с няколко метра  в резултат на трусове с магнитуд 7,3 – 7,5 по Рихтер. Миналата година в "Йелоустоун" е имало 2400 подземни труса с магнитуд 4,4 по Рихтер. Сегашните трусове, които са продължение от миналогодишната сеизмична активност, са с по-нисък магнитуд –  2,9. 

Според вулканолозите  през следващите хиляда години няма пряка опасност от изригване на супервулкана.  Дори това да се случи, ще са само потоци лава, изхвърлени на повърхността, което би променило ландшафта, но няма да се превърне в катастрофа за целия континент.

Учени от НАСА имат проект как да се охлади йелоустоунския вулкан, за да се предотврати евентуалното му изригване.  В момента около 60 – 70% от генерираната подземна топлина във вулкана се издига до повърхността и се отделя в атмосферата. Останалата топлина се натрупва в магмата и когато достигне определена граница, експлозивното изригване е факт. Ако по-голямо количество топлинна енергия стигне повърхността, няма да има изригване.

Планът на НАСА е да се направят сондажи с дълбочина до 10 km, през които вода с високо налягане да се излива в магмата. Циркулиращата вода постепенно би охладила вулкана.

Тъй като при пробиването на сондажите има голям риск да се провокира изригване, учените предлагат сондажите да се направят извън територията на националния парк , като постепенно се достигне до магмения резервоар отдолу.

Дори този план да бъде реализиран, охлаждането на супервулкана би отнело хиляди години, през които "Йелоустоун може" да се използва като геотермална електроцентрала, която ще генерира невероятно евтина електроенергия - около 10 цента за киловатчас.