Въпреки предупрежденията за климатичните промени, издадени от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) от 1990 г. насам, глобалните емисии продължават да нарастват през последното десетилетие, достигайки най-високата си точка в историята.

Лятото на 2023 г. беше най-горещото в историята, според данни от Службата на Европейския съюз за климатичните промени.

Тримесечният период от юни до август надмина предишните рекорди с голяма разлика, със средна температура от 16,8 градуса по Целзий.

Август беше най-горещият месец в световен мащаб – третият пореден месец, поставил такъв рекорд след най-горещите досега юни и юли. Междувременно световният океан също отбеляза най-високата дневна температура на повърхността си в историята.

Доста над средните температури се наблюдават и в Австралия, няколко южноамерикански страни и около голяма част от Антарктика.

До края на века, без драстични промени в политиката и икономиката на държавите, глобалното затопляне се очаква да достигне 2,8 градуса Целзий, а почти половината от световното население се смята за силно уязвимо от въздействието на изменението на климата – наводнения, жега, суша, горски пожари и бури.

 

Източник: Ройтерс