Ранните сортове кайсии в Североизточна България вече цъфнаха. Топлото време в началото на март се оказа предпоставка за масов цъфтеж на всички овощни дървета.

Димитричка Търпанова отглежда 600 декара овошки близо до Тутракан. Тя, също като колегите си, е притеснена, че ако отново стане студено, ги чакат сериозни загуби.

„За кайсията е изключително рисков период. По-ранните сортове вече имат формирано плодче, което всъщност е с по-голямо съдържание на вода и по лесно замръзва”, казва председателят на Добруджанския съюз на овощарите.

За да си спестят тревогите, овощарите използват няколко метода за защита на градините си, но казват, че не всички са ефективни при големи парцели. Против пролетните мразове все още бил популярен ретро методът с палене на слама, но ефект се постигал само при температури до 1-2 градуса над нулата. В България се прилагали и вятърни перки, които завъртали въздуха така, че ниските температури да не достигат до насажденията.

Големият проблем за овощарството, по думите на Търпанова, е че градините не се правят там, където мястото е подходящо. Затова и масово овошките измръзват при внезапно влошаване на времето.

Търпанова припомня, че през април 2020 година, когато температурите рязко са паднали до минус седем градуса, овощните градини били напълно унищожени, а загубите – тотални.

Повече по темата гледайте във видеото.