В момента светът преживява четвъртото голямо масово избелване на корали за 25 години. И то е най-тежкото досега. Все по-топлите води поставят тези морски екосистеми под заплаха от изчезване. Но не само жегата е виновна.

Разказва „Дойче Веле“:

Битката за защита на деликатна морска среда е кауза, на която двама египтяни са посветили живота си - активистът Нур Фарид и морският биолог Махмуд Ханафи.

„Като учен се интересувам от коралите в цялото Червено море - от залива Акаба на север до далечния юг“, казва Махмуд Ханафи.

„Като неправителствена организация, когато нещо се случва, когато хората предизвикват тези проблеми, ние се опитваме да ги поправим и да подтикнем властите да предприемат действия“, казва Нур Фарид.

За да разберете наистина какъв е залогът, трябва да се гмурнете под повърхността, където има свят, пълен с чудеса и гъмжащ от живот. Тези, които посмеят да го направят, са възнаградени с изображения и срещи, които не могат да бъдат описани с думи. Някои опитни гмуркачи казват, че това е най-доброто място, което са виждали.

Но бреговете на Египет стават все по-пренаселени през последните години, благодарение на разрастващата се туристическа индустрия, както на сушата, така и под водата. А тук има ценни съкровища, които се нуждаят от защита.

Кораловите рифове на Египет, както навсякъде по земята, са застрашени от покачващите се температури на водата.

Но коралите тук са по-устойчиви на изменението на климата, отколкото на други места, вероятно благодарение на начина, по който се са развили преди години.

„Напълно възможно е египетските коралови рифове един ден да бъдат единствените останали в света. Така че тяхното опазване е не само въпрос на национална грижа, но и в интерес на цялото човечество“, казват експерти.

Махмуд и Нур са екип от години. Целта им е да защитят египетските корали от многобройните заплахи, особено от голям брой хора.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS.