Кухнята вкъщи традиционно е място, където рискът от възпламеняване е голям. От Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението" дават някои ценни съвети, за да ограничим опасността.
Когато готвим е желателно да не напускаме помещението. Котлоните и фурната трябва да са добре почистени. По същия начин трябва да се поддържат чисти периодично аспираторите и въздуховодите. Там често се натрупват мръсотии, криещи риск от лесно възпламеняване.
Ръкохватките на тенджери и тигани най-добре да са завъртени настрани, за да се избегнат изгаряния и разливи на гореща вода или мазнина. Фурната не е уред за отопление и не трябва да се използва с такава цел. Когато приключим с готвенето, препоръчително е веднага да изключим уреда.
Кухненските кърпи винаги са под ръка и често някои от нас ги поставят близо до котлона или фурната. Опасността да се запалят е голяма - трябва да се държат далече от нагреваемите повърхности.
Ако мазнината в готварския съд се запали, най-голямата грешка е да залеем пламъците с вода. Правилното в този случай е да покрием съда с капак, кърпа, дреха или достатъчно голямо парче тъкан. Целта е да се ограничи притока на кислород към огъня.
При по-голям пожар можем да използваме пожарогасител, ако разполагаме с такъв, съветват от ГД ПБЗН в специално видео, публикувано в социалните мрежи на дирекцията.