Американската кардиологична асоциация публикува съвети как да се поддържа сърцето в добра форма през студените месеци, съобщават световните медии. Кардиолозите от асоциацията препоръчват тренировки и в студено време, защото те укрепват имунитета през сезона на вирусните инфекции.

Добре e да се знае обаче, че студът предизвиква свиване на кръвносните съдове и стесняване на коронарните артерии, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни удари и инсулти.

Д-р Джон Озбърн, основател и директор на кардиологични клиники в Далас, Тексас, дава няколко препоръки как да се поддържа сърцето в добра форма при ниски температури. Ето кои са те:

- облечете се с няколко слоя дрехи при спорт на открито, за да не рискувате хипотермия или премръзване;
- правете почивки – важно е да бъдете активни през цялата година, но се старайте да не се претоварвате през зимните месеци;
- пийте течности – въпреки че е студено и не усещате жажда, тя не е най-добрият показател за това дали се нуждаете от течности, дори и ако не се потите много;
- следете за калориите в топлите напитки;
- ваксинирайте се – ковид-19 и грипът може да са особено опасни за хора със сърдечно-съдови заболявания;
- научете се да оказвате кардио-пулмонарна първа помощ. Спешна помощ може и да се забави, особено при лошо време. Ако при внезапно спиране на сърцето веднага се приложи сърдечен масаж и изкуствено дишане, шансовете за оцеляване се удвоят и дори утрояват.