Крайно високите или ниски температури могат да имат забележим ефект върху батерията на телефона, върху дисплея и други компоненти. Има и опасност от т.нар. "смърт от горещина", което е толкова ужасно, колкото звучи. Най-добрият начин да защитите техниката си е да я пазите на сянка. Ако откриете, че телефонът е прегрял, оставете го да се охлади бавно и постепенно. 

Използвайте охлаждаща поставка за лаптопа, когато работите навън, дори и да не ползвате такава у дома. На слънце дори и новите лаптопи прегряват, затова е най-добре да държите устройството си на сянка. Почистването на вентилатора също е важно, за да може той да работи добре и устройството да не прегрява.

Ако искате да защитите оптимално телефона си от прах, вода и пясък, използвайте термопластични обвивки. Те са достатъчно тънки, за да може спокойно да ползвате телефона си през тях, а осигуряват много добра защита. Дори и да изпуснете незащитения си телефон във водата, няма повод за паника. Извадете батерията и SIM картата, подсушете леко с кърпа, след което сложете телефона в купа или торбичка, пълна с ориз, и го оставете да престои една нощ. Оризът ще попие влагата.

Ако сте решили да носите лаптопа си на дълъг планински поход, сложете го в добре подплатена чанта или кутия, която да го предпазва при неравния терен. Пластмасовите обвивки могат да го предпазят от одраскване, но не са ефективни срещу камъните или силното друсане в колата, когато карате в неравна местност. Потърсете добре подплатена чанта (или специален ръкав), така че компютърът да е омекотен плътно от всички страни и да е добре изолиран от останалото съдържание на раницата ви.

Източник: obekti.bg