Традиционно цялото семейство се събира на трапезата за Коледа, за да сподели радостта на празника. След постните ястия на Бъдни вечер коледната трапеза трябва да бъде богата – с местни ястия и деликатеси.

По традиция за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.

За празничната трапеза се приготвя питка, която може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.

Не забравяйте традиционните салата от кисело зеле и салата от варени картофи с праз.

Десертът също не трябва да липсва. Можете да приготвите вкусни коледни сладки, пудинг или торта.

Хубаво е трапезата да се украси с елхови клонки, а стопанинът да я прекадява за здраве и берекет през новата година. Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря.