Бързата промяна на метеорологичната обстановка е характерна за зимния сезон. Първото нещо, което трябва да направим, преди да тръгнем на път, е да проверим каква е метеорологичната прогноза.

При обявен код за опасни явления е добре пътуването да се отложи, ако не е належащо – част от пътищата може да бъдат затворени поради снегонавявания. Облечете се с топло облекло, подходящи обувки и ръкавици.

Винаги зареждайте автомобила си с повече гориво, отколкото е необходимо за пътуването и избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство. Шофирайте бавно и внимателно, когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета. Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ или на пътните служби чрез телефон 112.

Ако автомобилът затъне в снежни преспи, завържете дреха с ярък цвят на най-високата му част. Не оставяйте двигателя да работи на празен ход непрекъснато – гасете го периодично.

При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето на автомобила и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи.

Окажете помощ на изпадналите в беда – измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Тялото не бива да се разтрива със сняг, тъй като се преохлажда допълнително. 

Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни паркинги и мотели. По време на път следете за обстановката по радиото и ако тя се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.

В населените места се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби. При бедствено положение следете по радиото указанията на органите за пожарна безопасност и защита на населението.

Когато трябва да се придвижвате пеша, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по-далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарствата, които са предписани от лекар, и топли напитки.

Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици и др.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112 – пренасочването на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал може да коства човешки живот в реална ситуация.

Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка – според нормативната уредба се допуска снежно покритие в зависимост от различните нива и степени на поддържане.