UV индексът е прогноза за количеството ултравиолетова радиация, увреждащо кожата, което се очаква да достигне земната повърхност по времето, когато Слънцето е най-високо в небето (около обяд).

Количеството UV лъчение е свързано главно с издигането на Слънцето в небето, количеството озон в стратосферата и облачното покритие.

Дебелите облаци могат значително да намалят нивата на ултравиолетовата радиация, но някои видове по-тънки облаци могат дори да увеличат силата ú.

Високото ниво на дневна UV радиация се променя през годината. Най-силното е при лятното слънцестоене (21 юни) и най-слабото при зимното (21 декември).

UV индексът може да варира от 0 до 12. В Обединеното кралство например той никога не надвишава 8. Индикаторите от 9 и 10 обаче са обичайни в средиземноморския регион.

Ултравиолетовата светлина може да причини рак на кожата и увреждане на очите. За да се предпазите, е необходимо да избягвате излагане на слънце между 10:00 и 16:00 ч.

Не пропускайте да използвате слънцезащитен крем при всяко излизане на открито (през есента SPF 15 е достатъчен), както и винаги да носите слънчеви очила, за да запазите зрението си.