Много хора от най-различни краища на света очакват Коледа с нетърпение, полагат големи усилия да зарадват близките си и се наслаждават на празничния уют. Трапезата е различна според специфичните културни традиции. Разберете каква храна поставят на масата си в различните страни.

Италия

Семействата в Италия честват Коледа с празника на Седемте риби и ядат леща по време на вечерята, за да си осигурят късмет и богатство за следващата година.

Ирландия

Ирландските семейства обикновено празнуват навън. Приготвят правят пайове с кайма, защото смятат, че това е любимата закуска на Дядо Коледа.

Полша

В тази страна наричат храненето на Коледа Wigilia (произлиза от латинската дума "да гледат"). Според полските семейства трапезата трябва да е пъстра и да радва окото на околните, тъй като вярват, че именно тя прогнозира каква ще е новата година.

Норвегия

Традиционно на Коледа норвежците крият всички метли в къщата, за да не бъдат откраднати от вещици. Те задължително оставят купичка овесена каша в плевнята на гнома, който защитава фермата, а по време на празника се хранят с пушена риба и мляко с ориз.

Япония

Традиционното ястие на Коледа в Япония е пърженото пиле. Сутринта на празника децата откриват подаръци под възглавниците си.

Великобритания

Традиционно в Кралството подслаждат коледната трапеза с пудинг с паричка за късмет.

Испания

Традиционната коледна сладка рецепта на страната датира от 16 век и се нарича "Турон". Приготвя се от мед, яйчен белтък, захар и печени бадеми.

САЩ

От американските филми сме запознати, че на традиционния коледен обяд се сервира пуйка. Ритуалът произхожда от коренното население на Северна Америка.

Австрия

В Австрия на Коледа се приготвя щрудел с орехи и плодове като задължително се носи и на бедните хора по улиците.

България

Коледната трапеза у нас е изключително богата. На нея обикновено присъства капама, кисело зеле, баница с тиква и още много вкусотии, благодарение на които празникът става още по-вълшебен.