Огромният пожар край Хасково вече е потушен. Наложи  се огнеборците да го гасят и по суша, и по вода, когато пламъците се бяха разпрострели на около 100 000 декара площ, съобщи NOVA.

Огнищата между тополовградското село Присадец и свиленградските села Варник и Маточина са локализирани и потушени. На място има 9 дежурни противопожарни автомобила с цел предотвратяване на евентуално повторно разпалване.
Извършена е предварителна оценка от служители на държавното лесничейство на засегнатите площи, която е около 50 000 декара.

В понеделник на територията на Хасковска област са пламнали близо 15 нови пожара. В Свиленград се е запалило сметище, изгорели са и няколко бараки в квартал „Гебран”. В неделя вечерта огромният пожар заплаши къщите в Маточина.

 

 

Няма пряка опасност за хората. Това беше и нашата задача - да опазим живота на хората”, обясни Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Последният фронт на пожара е към границата с Турция. Там се включи помощ и по въздух.

„Не говорим вече за трудно контролируем пожар. От три страни пожарът е ограничен, не е допуснат до населените места”, обясни комисар Николай Николов, директор ГД ПБЗН.

Огънят, който тръгна преди 4 дни от района на граничен пункт „Лесово” и измина повече от 20 км, е причинен от изхвърлен край пътя фас. На територията на региона в понеделник са пламнали още куп пожари. 

Когато огнената стихия се разрасне, тя унищожава не само растителността, но и биоразнообразието, което в Сакар е уникално. Възстановяването на флората и фауната след подобни пожари отнема десетилетия.

„На много места след огъня се виждат остатъци от костенурки, гущери, змии, които не са успели да се укрият. Тези жертви на огъня са в основата на хранителната верига”, коментира Градимир Градев, „Зелени Балкани”. 

 

 

Само на 10 август пожарникарите е трябвало да се борят със 127 огнища. Бедствено положение беше в сила в общините Тополовград и Свиленград. Над 800 декара гора са изгорели в Шумен.

За днес е в сила екстремален риск от пожари в 13 области на страната.

Още по темата:

Екстремен риск от пожари на 11 август

Обстановката в Хасково е критична