Влиянието на изменението на климата става все по-очевидно по крайбрежието на Салвадор, където солената вода бавно превзема някогашните земеделски земи, предава Vesti.bg.

Земята изглежда покрита със сняг, но това е сол. На салвадорския полуостров Сан Хуан дел Гозо, близо до брега, според местните жители солената вода постоянно навлиза в тази земя заради климатичните промени, разказва Залданя.

„Проблемът с тази земя е солта“, разказва Хуан Видес, салвадорски фермер. Хуан Видес е земеделски производител, който живее в района от десетилетия. Той разказва, че вече повече от осем години не може да отглежда нищо в своя парцел заради навлизането на солената вода.

„Ето защо последния път, когато засадих, царевицата беше буквално сготвена. Тя не покълна поради интензивността на солта, а я свари“, каза Видес, докато върви по неплодородната земя.

Тук солената морска вода е навлязла както в подпочвените слоеве на крайбрежните райони, така и се смесва със сладководните водоносни хоризонти. Някои експерти по околната среда, като Рикардо Наваро, твърдят, че ситуацията се е влошила заради покачването на морското равнище.

„С повишаването на морското равнище проникването на солена вода се е изместило по-навътре в сушата. Там, където преди хората са можели да изкопаят кладенец и да си набавят сладка вода, сега могат да намерят само солена вода“, обясни експертът Рикардо Наваро.

„От всички кладенци, които семействата са имали, има само осем, които все още могат да се използват. Водата в останалите кладенци е много солена“, разказа Марта Алисия Ривера, жител на Салвадор пред VOA.

В района няма инсталации за обезсоляване или други начини за подобряване на качеството на водата. Жителите твърдят, че нямат никаква правителствена подкрепа, предава VOA.

Някои фермери търсят решение на проблема. Районът страда и от продължителна суша, така че Раул Вилялта сега засажда алтернативни култури като кашу и сусам.

„Тук имаме царевична култура, но в същото време имаме и агролесовъдска култура. Сред царевицата засадихме кашу. Царевицата беше изгубена, но реколтата от кашу остана. Кашуто е доста устойчиво на суша“, казва фермерът Раул Вилялта.

Докато някои земеделски стопани сменят културите, други се опитват да се издържат от риболов, а някои отглеждат животни, като Видес. Рикардо Наваро казва, че има и начини да се противодейства на повишаването на морското равнище.

„Бихме могли да внесем плодородна почва, за да изградим овощните градини на възвишения, така че да не бъдат изложени на въздействието на солената вода“, обясни Наваро.

Чрез създаването на семейни градини на издигнати терени земеделските стопани биха могли да продължат да произвеждат храна за семействата и общностите си дори в условията на повишаване на морското равнище и навлизане на солена вода, обобщават от Voice of America.

 

Източник: vesti.bg