Лондонският университетски колеж публикува резултатите от проучването си за връзката между колонизирането на континента Америка през XIV в. и климатичните промени, съобщава Darik News.
 
Заключението на учените е, че процесът на колонизиране е оставил траен отпечатък върху климата. Когато европейците пристигнали на континента, те разпространили силно заразни болести като едрата и дребната шарка. Местните жители изоставяли земеделските си земи, бягайки от агресията на колонизаторите. Изоставените земи обрасли с растителност, която поела такова количество въглероден диоксид от атмосферата, че планетата се е охладила. 
 
Преди колонизацията населението на Северна и Южна Америка било 60 милиона души, а 100 години след европейската инвазия то намаляло до 6 милиона. Изчисленията показават, че 56 милиона хектара земя, обработвана от местните жители, се превърнала в гори и савана. Това предизвикало намаляване на стойностите на въглеродния диоксид в атмосферата. 
 
По същото време на Земята настъпило застудяване, наричано „малката ледена епоха“. Учените смятат, че освен естествените процеси, които са предизвикали охлаждане, трябва да има и предизвикано намаляване на въглеродния диоксид, за да се стигне до толкова трайно захлаждане на планетата – например колонизацията.
 
Тази теория е подкрепена от доказателства и те се намират в пластовете вечнозамрънал лед в Антарктика.