Както вече сме писали, изборът на имена за циклони и урагани в Атлантическия океан не е хаотичен. Съществуват списъци с мъжки и женски имена, които се редуват през определен брой години.

През 2020 г. утвъдените имена се изчерпаха доста преди края на сезона на бурите, което наложи да се прибегне към имената на буквите от гръцката азбука, с които бяха наречени последните бури за годината.

В Германия подхождат по различен начин – имената на циклоните и антициклоните не се избират само от метеоролозите. Всеки германец може да избере име срещу съответна такса – 360 евро за антициклон и 240 евро за циклон.

Германската журналистическа организация "Ню Джърман Медиа Мейкърс" е платила за избор на няколко имена за 2021 г., като идеята е да се привлече вниманието към различния етнически състав на гражданите в държавата. Така например циклонът, преминал на 5 януари над Германия, получи турското име Ахмет, съобщават информационните агенции.

За следващите циклони над страната са запазени имената Джемал, Горан, Хаким и Димитриос, а за антициклоните – Божена, Шана и Драгица. Целта на тази инициатива е по-голямо внимание към многообразието в германското общество, 26% от което са мигранти.

Освен горните имена, циклоните и антицилоните над територията на Германия през настоящата година ще имат и традиционни имена като Райнхард, Фолкер, Маргрете, Труди и Валтрауд.

Прочетете и:

Имената на ураганите са на привършване