Оказва се, че кучешкото обоняние може да служи за откриване и ранна диагностика на COVID-19 и то с точност между 96 и 100%. Това се случва по методиката на френски професор от националното ветеринарно училище край Париж.

Това вече се прилага в общо 35 страни. Към момента такива обучени кучета работят по летищата в ОАЕ и Финландия, за да тестват пътници. Оказва се, че четириногото може и да усеща коронавирус дори при хора, които не показват симптоми.

 

 

Кучетата са лоялни, работливи и имат ненадминато обоняние. Като най-добрия приятел на човека, днес те му служат вярно, не само в живота, но и в борбата за него.

„Когато преди година Ковид се появи, решихме да проверим дали кучетата са способни да откриват вируса. В началото ни се струваше като лудост, но лансирахме програмата и видяхме колко добре работи“, разказва проф. Доминик Гранжан за NOVA.

Не само, че работи, но и го прави с висока ефективност. Екипът на професор Гранжан отчита резултати с точност между 96 и 100%.

 

 

„Конкретно, ние работим с проби от пот, тъй като тя не е заразна. Натривките се взимат от областта под мишниците чрез компреси, а кучето се обучава да разпознава специфичната миризма на потта, когато човекът е носител на вируса. В началото работехме само с проби от пациенти, за които знаехме, че имат коронавирус, но после видяхме, че кучетата са способни да надушват вируса дори при хора, които не показват симптоми“, обяснява още проф. Гранжан.

Обучените кучета във Франция до момента са само 16, а по света повече от 600. Френският екип изчислява, че обучението на 1000 кучета ще струва 2 милиона евро, докато ПСР-тестовете, които Франция прави и то само на месец струват на системата повече от 500 милиона евро.

 

 

Според проф. Гранжан всяко куче, независимо от неговата порода, би могло да бъде обучено да надушва вируса и то само за няколко седмици. Единственият недостатък е, че понякога четириногото може да няма желание да работи.

Екипът на професора не цели да замени традиционното тестване. Те по-скоро искат да работят заедно за по-ранно и бързо установяване на заболяването.

Повече по темата можете да разберете от видеото.