Добре обгрижваната градина може да е „въоръжена” дори срещу изменението на климата, но не и срещу един съвсем мъничък враг – охлювът. А когато той не е сам, опасността става още по-осезаема.

По света има над 100 000 вида охлюви. Те живеят навсякъде, но особено много обичат градината. Независимо дали в нея се отглеждат местни или екзотични растения, понякога стопаните нямат шанс срещу охлювите.

Слузестите животинки изминават около 3 метра на час. Винаги носят на гръб къщите си, в които се оттеглят, когато им стане прекалено студено или прекалено топло. Дишат през дупка на входа на къщата. Имат отлично обоняние и могат да помнят в продължение на две седмици, защото освен да пълзят, обичат и да похапват. На ден могат да изядат количество храна, равно на собственото им тегло.

Именно големият им апетит ги превръща в страшилище за градината и ускорява пулса на всеки градинар.

Охлювите с черупки са полезна „здравна услуга” за дворовете ни, тъй като се хранят предимно с мъртви растителни отпадъци и животни. Те спомагат за образуването на хумус и разчистват лехите. Голите охлюви обаче се считат за вредители. Методите за изтребването им обаче засягат и полезните животинки.

Особено вредна за тях е солта. Тя ги кара да изсъхват. Така наречените „капани” пък може да привлекат охлюви и от съседните градини. Изключително ефективна е защитата на лехите със сухи материали, за да се избегне събирането и местенето на охлювите всеки ден. Трудно се лази по дървени стърготини, черупки от яйца, пясък, пепел или утайка от кафе.

Смес от канела и чили на прах в съотнощение едно към едно също помага. Канелата е миризма, която нито един охлюв не познава и му пречи да разпознае марулята. Ако охлюв нагризе растение, по което има лют червен пипер, той никога няма да се върне там.

Целия материал на „Дойче веле” гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.