Всеки ден, заставайки пред малкия екран, непосредствено след централните новини, зрителите стават свидетели на прогнозата за времето. Тя вълнува всички и макар и в рамките на няколко минути, благодарение на метеорологичната прогноза, можем да разберем какво време ни очаква днес, утре или през следващата седмица.

Казват, че си говорим за времето, когато нямаме какво друго да си кажем. Но всъщност май е обратното. Има толкова много какво да си кажем за него, че често няма нужда да търсим други теми за дискусия.

Защото то е замесено във всяка наша крачка. Във всеки план. Във всяко решение. Излизане. Пътуване. Събитие.

Понякога е замесено по драматичен начин. С бедствия, катаклизми, наводнения, екстремни жеги.

Понякога ни радва. С красива дъга, със слънчеви дни, със зрелищни залези, с морска наслада.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Понякога не му обръщаме никакво внимание. Но! Само докато не се развали. И тогава пак внезапно ни става важно.

Проверяваме прогнозата, за да решим какво да облечем. Дали да си вземем чадър. Или направо да запалим колата. Иначе може да се измокрим до кости.

Проверяваме я, когато планираме лятната почивка. Всъщност и зимната. Изобщо – когато тръгваме на път. Иначе рискуваме романтичната идея за ваканция на палатка да стане на пух и прах.

Проверяваме я, когато определяме датата за сватбата. И за кръщенето. В противен случай кокетното ни градинско парти може да се превърне в  блато.

Проверяваме я, за да видим скъпо ли ще ни струва токът. Или природата ще ни отпусне още един топъл месец.

Проверяваме я, за да знаем каква реколта да очакваме. Защото от това зависи животът ни.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Проверяваме я непрекъснато и не можем без нея. Нито без хората, които я подготвят. Нито без тези, които я представят. Със сигурност бихме искали да си я отгатваме сами. Някои стари морски вълци и опитни планинари го умеят. Гледат звездите, проверяват облаците, наблюдават залеза. И познават.

Повечето от нас обаче не. Но пък вече се намират хора, които ни подтикват към това да се научим. И покрай това дори да спечелим някой лев.

В последно време все по-голяма скорост и популярност набират залозите върху прогнозата за времето. Изглежда букмейкърите са осъзнали, че няма как нещо толкова важно да остане встрани от страстта за залагания. И че да познаят какво ще бъде времето за мнозина би било много по-вълнуващо от стандартните спортни залози или казино забавления.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Интересен факт е, че вече има сайтове като https://silentbet.com/bg/, в който се споменава за въпросните залози и различни играчи дори споделят мненията си за тях. Информацията помага да прецените дали от утре започвате да гледате облаците в опит да отгатнете какво ще бъде времето.

Но внимавайте! Засега залозите се правят само за прогнозата на аерогарите. Ще можете да ги видите на световната карта. Много са! Вашата задача е да познаете каква ще е температурата на избраното от вас летище в определен ден и час. Може да е само едно. Например летище „София“. Но можете да си харесате и няколко, на които да заложите. Да речем в Париж и Тунис.

Букмейкърът задава линията на прогнозата, а вие решавате под или над нея да залагате. Не се предвиждат залози за буря, сняг, дъжд и вятър. Само за температурата.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Всъщност залозите върху климатични и метеорологични явления не са нещо ново. Известна е легендата за известния американски комарджия и бизнесмен Джон Гейтс, който бил толкова страстен играч, че при липса на карти, зарове или рулетка залагал... коя от две дъждовни капки ще се стече първа по прозореца. И печелел. В края на живота си бил мултимилионер.

Така излиза, че времето и залозите си вървят ръка за ръка от векове. Днес обаче се появяват далеч по-удобни възможности за това. Ако се възползвате от тях, можете да накарате времето да работи за вас. Или поне да се забавлявате заедно. И без това във всички останали случаи зависим изцяло от неговите капризи.