Биолозите и палеонтолозите от години се опитват да разберат как се е появила черупката на костенурките. Наскоро бе открит най-старият фосил на костенурка, който разкри интересна информация.

Изследователи съобщиха в Nature today, че намерената вкаменелост доказва как черупката се е развила като продължение на гръбначния стълб и ребрата на костенурките.

„Откриването на фосила отваря нова глава в изучаването на произхода и ранната история на тези впечатляващи влечуги“, казват палеонтолозите Робърт Рейз и Джейсън Ръсел от Университета в Торонто в коментар, придружаващ статията.

Тази 220-годишна вкаменелост е прародител на съвременната костенурка и е съществувала през етап, в който черупката й все още се е развивала.

Международен екип от палеонтолози, ръководен от Чун Ли от Китайската академия на науките в Пекин, анализира 40-сантиметровия фосил, разкрит в провинция Гуежу в югозападен Китай. Те заключават, че костите са принадлежали на костенурка, която те наричат "Одонтолийс полутестак", което означава "зъбна костенурка с половин черупка".

Новооткритият вид е имал черупка на корема си и малка допълнителна кост на гръбнака си, което подкрепя теорията, че черупките на костенурките са се формирали с векове, чрез нарастване на ребрата. 

Авторите твърдят, че този вид костенурки вероятно са живели изцяло под вода и че тяхната стомашна черупка ги е предпазвала от хищниците, които обитавали дъното.